Before they pass away

Aan het begin van vorig schooljaar heb ik de tentoonstelling Before They Pass Away gezien in het museum van Volkenkunde te Leiden. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik vol verwondering een hele dag in het museum rond heb gelopen en alle foto’s van de tentoonstelling bekeek. Tot op de dag van vandaag is deze tentoonstelling mijn absolute favoriet, en toen ik een mailtje ontving om Before They Pass Away – de verhalen achter de foto’s van Hannelore Vandenbussche te reviewen was het een absolute no-brainer.

Wat een prachtig boek! Mooie verhalen, prachtige schetsen, en nog meer foto’s. Met plezier heb ik Hannelore’s verhalen gelezen. Met dezelfde verwondering als toen ik de tentoonstelling voor het eerst zag heb ik over Hannelore’s belevenissen gelezen. De weersomstandigheden, het perfectionisme van Jimmy Nelson, en haar ervaring met de stammen resulteert in een enorm boeiend boek.

De ongemakken die ze beleeft tijdens de reizen beschrijft ze met een soort luchtigheid wat haar schrijfstijl enorm prettig maakt om te lezen. We leren meer over Hannelore en haar reisgezelschap, maar de focus ligt vooral op de mensen die ze ontmoet tijdens de reizen. Ik vond het erg mooi om te lezen hoe ze vaak hartelijk ontvangen werden door de mensen. Wat een ervaringen!

Before They Pass Away de verhalen achter de foto’s is niet een verhaal dat je zomaar uitleest. Ik las per keer een hoofdstuk of twee, waar ik rustig doorheen ging. Ik bekeek de foto’s, de schetsen, en las langzaam over alles wat ze had meegemaakt tijdens dit avontuur. Het is een enorm leerzaam, maar ook vaak humoristisch, boek. Een echte aanrader als je een fan bent van Before They Pass Away, het is een prachtige aanvulling bij de foto’s.