review

Dit is het boek van de succesvolle verfilming Crazy Rich Asians. Ik heb de film niet gezien en was erg nieuwsgierig naar het boek, vooral omdat het verhaal in het buitenland, omschreven wordt als ‘Een ongelooflijk geestig debuut over drie superrijke Chinese families’.

Crazy Rich Asians

Voorin het boek zit een stamboom van de drie families, en ja ik was hier reuze blij mee. Een aantal malen heb ik gecheckt over wie en welke familie ik nu weer aan het lezen was. In de loop van het verhaal was dat, gelukkig, niet meer nodig.

Het proloog

Het proloog begint al indrukwekkend als drie Chinese vrouwen met drie kinderen in hun gereserveerde suite in een hotel willen trekken. en ze vervolgens door de manager worden geweigerd, mede omdat ze nat geregend zijn. Maar voornamelijk omdat ze Chinees zijn. Ik denk dat deze man dit moment de rest van zijn leven betreurd.

‘Wat een toestand,’ verzuchtte Harry- ‘Ik bel Tommy Toh van de Singaporese ambassade wel even. Misschien kan hij wei wat regelen. Hoe heet dat racistische hotel?
Het Calthorpe,’ antwoordde Felicity.
Dat is toch dat hotel van Rupert Calthorpe- nogwat- nogwat?

En dan blijkt het een kleine wereld te zijn, en loopt het voor de Chinese familie goed af.
Zoals het een goed proloog betaamt was mijn aandacht inmiddels volledig gewekt.

Nicolas Young nodigt zijn vriendin Rachel uit om samen met hem de zomer in Singapore door te brengen. Dat hij lid van een steenrijke familie is, vergeet hij te vertellen, en dat je zo geen privacy hebt is ook meteen in het eerste hoofdstuk al duidelijk.

‘Nicky, hoeveel weet ze?’ vroeg Astrid.
‘Niet veel. Jij bent de enige die ze tot nu toe heeft gezien. Ze vindt dat je fantastische schoenen hebt en dat je echtgenoot je vreselijk verwent.
Dat is het wel zo ongeveer.’
‘Dan zou ik haar maar een beetje gaan voorbereiden op wat haar te wachten staat,’ zei Asirid lachend.
‘Wat valt er voor te bereiden? ‘ vroeg Nick luchtig.
‘Luister, Nicky,’zei Astrid op ernstige toon. ‘Je mag Rachel niet zomaar in het diepe gooien. Je moet haar vertellen wat haar te wachten staat, begrepen?»

De acties en reacties hierop zijn verbazingwekkend, ik heb regelmatig met open mond zitten lezen. Duidelijk wordt het wel dat geld alleen niet gelukkig maakt, ook al denken velen van wel, en dat ook rijke mensen kampen met problemen zoals vreemdgaan en jaloezie.

Conclusie

Waarom de recensies in de Nederlandse pers zo negatief zijn? Geen idee, ik vind het een ontzettend leuk, vermakelijk en romantisch verhaal. Ik kijk uit naar meer, en als knipoog naar de Nederlandse pers eindig ik dan ook met een Quote uit de Guardian:

Een grappig, extravagante en spectaculaire Komedie