Thuiskomen

Onderhand mag je mij wel beschouwen als Jackie van Laren– fan. Alle boeken heb ik tot nu toe van haar verslonden. Met als eerste: Zin

Thuiskomen
Iedereen heeft liefde nodig

Het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van Freddy van Ee en Odile Norton. Hoofdpersonages zijn Freddy, Nick en Odile. Het speelt zich af gedurende een aantal weken.

Freddy

Thuiskomen start komisch, zeker als je het boek gelezen hebt, en terugdenkt aan deze woorden.

Wat heb ik toch een hekel aan televisiespelletjes. Altijd al gehad, ook: televisiespelletjes en sitcoms. Daar krijg je me zo de kamer mee uit. Dan ga ik liever een taart bakken.

Zij is schrijfster en heeft het voorrecht om hiervan te kunnen bestaan.
En wat denk je: ze heeft zich door haar uitgeverij laten overhalen om plaats te nemen in een panel voor een televisiespelletje, Iedereen Wint, samen met onder andere Nick Jacobs. Het heeft als doel om geld op te halen voor gratis muziekles voor kinderen in achterstandswijken.

Nick

Nick is met spoed uit Amerika naar Nederland gekomen omdat zijn moeder een gebroken heup heeft. Omdat hij er toch is neemt hij deel aan het tv spel voor een goed doel.

Hij was een tijd geleden onderwerp van een docuserie over de grootste exportproducten uit Nederland: tulpen, kaas, xtc en muziek. Hij zat bij de muziek: de ene helft van het programma ging over Wessel Quist die dj; de andere over hem. Nick Jacobs, de leadzanger van Gather No Moss, een countryrockband die intussen niet meer bestaat, maar die in de Verenigde Staten legendarisch is geworden.

Nick woordt door Freddy gekscherend Mister Vergane Glorie genoemd.

De interactie tussen Freddy en Nick tijdens het tv spel is hilarisch

Ineens kan ik me niet meer inhouden en rolt er uit mijn mond: Vooruit, chagrijnige figuur, maak er wat van.
De zaal begint te grinniken en Nick kijkt me met sarcastich opgetrokken wenkbrauwen over de rand van zijn kaartje aan. Concentreer jij je nou maar op je eigen vragen, juffrouw theemuts met je bloemetjesjurk, zegt hij.
Het gegrinnik in de zaal wordt luider: een relletje!

Odile

Zij werkt in de ouderenzorg, geeft mensendiecktreapie. De moeder van Odile woont bij Freddy in de buurt. Wie haar vader is, is een geheim van haar moeder.
Odile woont samen met Yaïr, een kunstenaar die nog steeds niet doorgebroken is. Zij woont bij hem in en kan, denkt ze, geen kant op.

Intussen, vier jaar later, zie ik het wel anders. De grote doorbraak is nog niet gekomen, terwijl de frustraties alleen maar toenemen. En wie is over het algemeen de bliksemafleider voor al die frustraties? Juist, ik zei de gek.

Odile krijgt een telefoontje van haar moeder, wat haar leven totaal op zijn kop zet. Op stel en sprong pakt ze haar spullen in en vertrekt.

Conclusie

Jackie doet het weer, ik heb genoten, gelachen en gehuild.
De verwijzing naar Q, de dj, een van de hoofdpersonages in de Q-serie, vind ik super. Ik ben meteen de boeken gaan herlezen.
Daarnaast heb ik zitten grinniken over: voorspelbaar flutromannetje, terugdenkend aan het verhaal hierover op Facebook.
Laat mij absoluut duidelijk zijn: zo denk ik er niet over. In tegendeel zelfs. Ik vind de schrijfstijl van Jackie verfrissend. Ik vind het geweldig dat zij in een heerlijke feelgood verhaal praktisch altijd een maatschappelijk probleem verwerkt. Kortom ik hou van haar boeken.