Bloeddonors zijn onmisbaar. Ze redden levens. Bloedgeven moet! Van jongs af aan heb ik geleerd: zodra je kan, ga je bloed geven. Ooit komt de dag dan heb jij het misschien nodig. Dus zodra het toegestaan was, twee keer per jaar naar de bloeddonorbank. Niet naar de bloeddonoravonden op het dorp, want daar werd alleen plasma verzameld, en ik heb B+ ,en dat zou een een beetje zonde zijn.Het is wel eens voorgekomen dat ik midden in de nacht gebeld werd, of ik bloed wilde geven, stond de taxi al met draaiende moter voor de deur.
Nu is er in de loop der jaren het nodige veranderd bij de bloedbank, soep en ontbijtkoek is er niet meer bij. Ik moet toegeven, ik geef al jaren geen bloed meer. Nadat ontdekt werd dat ik een darmziekte had, was het uit den boze. Ik had er geen problemen mee, de service was hard achteruit gegaan, en ik moest vanuit de Hoekschewaard met de bus naar Rotterdam om bloed te geven. De tijden waren ook niet zo prettig meer, het kostte me bijna een vrije dag. Bloedgeven in de baas zijn tijd, dat kan in Nederland bijna niet. Jammer dat dit zo afgekalft is. Maar nog altijd beter dan de amerikaanse toestanden. In Amerika is het normaal dat je betaald word voor het doneren van bloed. Een Amerikaanse bloedbank heeft een nieuwe manier gevonden om jonge bloedgevers te lokken. Onder het motto ‘Give blood, get beer’ krijgen donoren bier voor hun afgetapte bloed.De actie is een groot succes. Voor een afgetapt zakje krijgen de jongeren een waardebon voor één biertje. Er is ondertussen zelfs al een mobiele bloedbank die van café naar café rijdt om de jeugd te overtuigen van het nut van bloeddonatie.Tja
Al vrij snel kwam het moment dat ik bloed nodig had, zeventien was ik toen ik na een zwaar ongeval een  bloedtransfusie nodig had. Je staat er niet bij stil, maar je vind het wel normaal dat het er is! Contrôles op HIV ed waren er (nog) niet. Ik kan wel stellen dat als er toen niet iemand was geweest, die belangeloos zijn bloed had gedoneerd, ik hier nu niet had zitten schrijven. Raar maar waar.
Blood alone moves the wheels of history.
Martin Luther
#WOT Write On Thursday
Dat is waar #WOT voor staat.
Een initiatief van Karin Ramaker.
Iedere donderdag presenteert zij een woord waarmee ik
– net als vele andere blogger -aan de slag ga voor een blog.
Deze week is het de woord “bloed”