Ik heb dit boek gratis gekregen in ruil voor een eerlijke review. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek of de content van mijn review niet.


De Johansons door Carla de Jong | Een Boek ReviewDe Johansons door Carla de Jong
Gepubliceerd door: Boekerij gepubliceerd op February 14th 2017
Genre: Chicklit, Literature
Pagina's: 320
ISBN: 9022555925
Format: Paperback
Bookspot
Goodreads
four-stars

Een prachtige psychologische roman over vriendschap, liefde, passie, verraad, verlies en verzoening

Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde, ontwikkelde Johansons, en ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers. Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven?

De Johansons is een familieroman, maar ook een verhaal over volwassen worden, over familiebanden, ontworteling, jeugdillusies en de onvermijdelijke desillusies die het ouder worden met zich meebrengt. Aangrijpend, ontroerend, spannend, en vol geestige scènes: een verhaal dat je met weemoed uitleest omdat de personages stuk voor stuk onder je huid zijn gaan zitten.

review

25 maart organiseerde Uitgeverij Boekerij het allereerste Best of Romance lezersevent.
Door omstandigheden heb ik hier niet over geschreven, maar ik wil het toch vermelden.
Hier heb ik Carla de Jong ontmoet, zij was degene die Sarah Jio interviewde.
Ik was de dommerik die haar boek vergat om mee te nemen om te laten signeren 🙁

De Johansons

Het verhaal wordt wisselend in de tijd vertelt, de hoofdstukken wisselen in de tijd, namelijk In 1980 in de provincie en in 2015 in Amsterdam.
Het is een verhaal over familie, over erbij willen horen, en over je eigen familie verloochenen.
Het is ook een verhaal over ziekte.

Alzheimer is een knaagdier dat aan de fundamenten van je huis vreet. Voor je zijn aanwezigheid met zekerheid hebt kunnen vaststellen, staat de boel al op instorten.

Ik vind Anne niet zo’n sympathiek personage, ik snap dat ze leergierig is en dat ze graag leest, maar waarom het gras aan de overkant groener is?

Ze wist niet wie van het gezin ze het meest miste, en de gedachte dat ze Werther misschien wel had gebruikt om onderdeel van de Johansons te worden, bezorgde haar voor het eerst van haar leven iets wat op een schuldgevoel leek.

Ze verloochent in principe haar ouders, ze schaamt zich voor hun, en wil graag een Johanson zijn,
Daar is het leven immers geweldig. Later merkt ze dat het leven overal hard is en dat een rijker iemand niet gelukkiger wordt dan iemand uit een arbeidersgezin.

Conclusie

Carla heeft mij aan het werk gezet, en daar hou ik van!
Zo heb ik onder ander opgezocht wat een bolknak was 😉
Ik vind het een heerlijk boek, wat prachtig vertelt word.
Het intrigeerde me zo, dat ik het in een ruk uitgelezen heb.