De Verbannen Koningin

Dit is inmiddels het derde en laatste deel van de The Folk of the Air-serie (Elfhame).
Eerder las en recenseerde ik: De Wrede Prins en De Gevallen Koning.
Ik raad je aan om de serie op volgorde te lezen.

De Verbannen Koningin

De proloog geeft een inzicht in de jeugd van Cardan. Hij groeide op in een paleis, onbemind, door niemand gekoesterd en door niemand opgevoed. Hij diende als mikpunt van spot voor zijn broers en zussen.

De gevallen koningin eindigde met een gigantische cliffhanger, en De Verbannen Koningin gaat hier ook mee verder. Jude is de verbannen hofmeester van de nieuwe opperkoning en brengt haar dagen door met eigenlijk niets doen.

Ik, Jude Duarte, de opperkoningin van Elfhame in ballingschap, breng de meeste ochtenden duttend door voor de tv, tussendoor kijk ik naar kookwedstrijden, tekenfilms en herhalingen van een show waarin mensen een uitdaging aangaan door met een mes in dozen en flessen te steken en een hele vis door te snijden. In de middag, als hij het toestaat, train ik mijn broer, Eik.

’s Avonds vervul ik opdrachten voor de plaatselijke Faeries.

Niet helemaal de Jude die we kennen uit de vorige twee boeken, maar volgens mij gaat het helemaal goed komen. Zeker na de kennismaking met Grima Mog, leider van legers en een waardevolle toevoeging in het boek.

En dan komt Jude’s tweelingzus Taryn op bezoek. Ze heeft een groot probleem en is in levensgevaar. Wil Jude haar redden, dan kan dat alleen door terug te keren naar Elfhame. Daarmee zou zij de voorwaarden van haar verbanning schenden met alle gevolgen van dien. Het blijkt dat Jude door alle gebeurtenissen erg vermoeid en minder alert was.
De veroordeling, verbanning, bleek eigenlijk een raadsel te zijn die alleen voor Jude’s oren bestemd was. En dat was haar blijkbaar niet opgevallen.

[spoiler]Denk na: Ik verban Jude Duarte naar de sterfelijke wereld. Pas als haar gratie wordt verleend door de kroon mag ze weer voet zetten in Faerie zonder haar leven te verbeuren. Hij zwijgt even. Pas als er gratie wordt verleend door de kroon! Dus door de koning van Faerie. Of door de koningin. Je had terug kunnen komen wanneer je maar wilde. [/spoiler]

 

Conclusie

De Verbannen Koningin is een passend slot van een prachtige serie. Holly Black heeft ons meegenomen in een nieuwe wereld. Eentje waarvan we dachten dat we er enigzins in bekend bent maar ho maar. Zij heeft mij met deze serie blij verrast en ik kijk uit naar haar volgende boeken.

Wederom heeft Uitgeverij De  Boekerij alles uit de kast gehaald quavormgeving. Het is een prachtig  boek! Net zoals bij De Wrede Prins en bij De Gevallen Koning ziet het boek er super uit. Om iets de noemen: de omslag is prachtig. En dan moet de rest nog komen! Het is een gebonden editie met een bijpassend boekblok. Dan is er ook nog bronzen kleur op snee. Elk hoofdstuk begint met prachtig getekende decoratie. En als kers op de taart zitten er prachtige schutbladillustraties voor en achter in het boek.