Het huis onderaan de klif

Het huis onderaan de klif

Hoofdpersoon in dit boek is Anna Campbell. Na de dood van haar vader en het beeindigen van haar relatie met Geoff heeft ze, in een impuls, een klein huis: Het huis onderaan de klif, in het dorp Crovie, Schotland, gekocht. Een impuls, een vlucht … Weg van het verdriet en weg van een twintigjarige relatie vol geestelijke misbruik.
Opvallend zijn de brieven die aan Selkie lass geschreven zijn. Het boek begint ermeer en verder staan ze op willekeurige plaatsen.  Langzamerhand wordt duidelijk wie ze schrijft en aan wie de brieven gericht zijn.

Anna Campbell

Ana is een chefkok, hoewel ze dat volgens mij niet zo goed beseft, na alle ellende met Geoff. Ze heeft te weinig zelfvertrouwen. Wannneer ze in het dorpje aankomt heeft ze meteen al bonje met een oude man. Gelukkig verloopt de kennismaking met haar nieuwe buren, Frank en Pat Thorpe, beter

Doe je eigen ding, had hij gezegd, toen ze hem vertelde dat ze een baan als junior kok kon krijgen. Ga niet voor deze baan omdat hij daar al werkt. Hoe zit het met dat restaurant in Lancaster, van die chef-kok die tegen je zei dat hij een leuke baan voor je had zodra hij openging? Als je die baan zou aannemen, zou je veel meer mogen doen dan alleen de hele dag wortels schillen.
Maar dit is Londen, papa, had ze aangevoerd. Geoff zegt..
Anna, het kan me niet schelen wat Geoff zegt. Vorige maand was hij nog student, net als jij. Hoezo zou hij het beter weten?
Anna wist nog wat ze geantwoord had. Hij heeft veel talent.
En jij, Anna? had hij haar gevraagd. Wanneer gaat jouw ster stralen? Anna had vertwijfeld omhooggekeken. Dat ik een of andere wedstrijd gewonnen heb, wil nog niet zeggen dat ik de volgende ster ben, papa, had ze gezegd.
Komt dat ook bij Geoff vandaan? had haar vader gevraagd. Je had hem bij die wedstrijd verslagen, dat weet ik nog, al zou hij liever zien dat iedereen dat zou vergeten. De titel jonge chef-kok van het jaar is in mijn ogen niet niks, Anna.

Na een slechte start geeft Anna het huisje toch een kans, tijdelijk dat wel. Ondertussen leert ze steeds meer mensen kennen en wordt ze in het algemeen met open armen ontvangen. Langzamerhand groeit haar zelfvertrouwenen en haar zin in koken.

Conclusie

Ik hou van Schotland en van de kust daar. Dat het leven daar niet aleen maar pais en vree is lijkt me duidelijk. Dat komt ook duidelijk in het boek over. wat ook duidelijk overkomt is de eensgezindheid van de bevolking van Crovie. Ik heb genoten van het boek en zou er eigenlijk nog wel meer over willen lezen.