review

Het verhaal van Four

In het Voorwoord van Four schrijft Veronica Roth:

Ik begon aan de Divergent-serie vanuit het perspectief van Tobias Eaton, een jongen uit Zelfverloochening die een moeizame relatie met zijn vader had en naar een leven buiten zijn fractie verlangde. Na dertig bladzijden liep ik vast omdat de ik-persoon niet paste bij het verhaal dat ik wilde vertellen. Toen ik het verhaal vier jaar later weer oppakte, vond ik de hoofdpersoon die het de juiste vaart kon geven, en deze keer was het een meisje uit Zelfverloochening dat zichzelf op de proef wilde stellen. Maar Tobias verdween nooit helemaal uit beeld.

De eerste drie verhalen: De Overstapper De Aspirant en De Zoon spelen zich af voordat hij Tris leerde kennen.

Lang geleden zagen onze voorouders in dat wij allemaal stuk voor stuk verantwoordelijk zijn voor het kwaad in onze wereld. Maar ze waren het er niet over eens wat dat kwaad precies inhield. volgens sommigen was het oneerlijkheid (Oprechtheid/Candor)

Ik denk aan alle leugens die ik jarenlang heb verkondigd als ik weer eens een blauwe plek of snee had, de leugens die ik in feite heb verkondigd door Marcus’ geheimen te verzwijgen.

Volgens sommigen was het onwetendheid, volgens anderen agressie (Eruditie/Erudite)

Ik denk aan de rust in de boomgaarden van Vriendschap, en hoe ik daar volledig verlost zou zijn van geweld en wreedheden.

Volgens sommigen kwam het door zelfzuchtigheid. (Vrienschap/Aminty)

Dit is voor je eigen bestwil, zei Marcus voordat ik de eerste klap kreeg. Alsof hij zichzelf opofferde door mij te slaan. Alsof het hem pijn deed. Nou, ik heb hém anders niet mank zien door de keuken zien strompelen vanochtend.

En de laatste groep zei dat het aan lafheid lag. (Onverschrokkenheid/Dauntless)

Ik denk aan de angst die me gisterenavond verzwolg tot ik niets meer voeld, tot ik niet meer kon ademen. Ik denk aan alle jaren waarin ik onder mijn vaders hakken tot gruis ben gestampt.

Ontzettend leuk vond ik het om meer over Four/Tobias te weten te komen. Toch iemand die ik in mijn hart gesloten had, en interessant om te lezen hoe hij tot zijn keuze voor Onverschrokkenheid/Dauntless is gekomen.