Het winterse avontuur

Het winterse avontuur

Het winterse avontuur begint met een spannnend proloog wat zich afspeelt aan de Turks-Syrische grens in 2014. Lee Fitch is daar samen met Harry Cunningham. Ze vormen een team, hij journalist en zij een freelance oorlogsfotograaf voor de Washington Post. Daarnaast zijn ze zeer goed bevriend. Met hun laatste gezamenlijke verslag hebben ze de Pulitzerprijs voor internationale beichtgeving gewonnen.
Vervolgens gaat het verhaal verder in 2020. Inmiddels is Lee verhuisd naar Amsterdam, en heeft ze een zoontje, Jasper, van vijf jaar. Daarnaast fotografeert ze nu beroemdheden in plaats van oorlogstaferelen.

Lee

Wanneer Lee met Jasper, Jazz, bij de Sinterklaasintocht is, reageert ze abnormaal op een scherp, hard en onverwachts geluid. Zonder nadenken sprint ze met haar zoontje weg van die plaats. Een veelzeggende reaktie.

Net als de toeristen keek ze in het voorbijgaan naar binnen. Het was een van de eigenaardigheden van de stad dat de bewoners hun gordijnen niet dichtdeden en hun leven in het volle zicht van de buren leidden. Dit was een van de moeilijkste dingen voor haar geweest om aan te wennen toen ze hier terug was gekomen. Het instinct om zich haastig te verschuilen, om naar de veiligheid te vluchten, was zo ingebakken geraakt dat het provocerend en simpelweg pervers had gevoeld om gewoon… vrijelijk en open te leven. In het zicht. Na vijf jaar in deze stad kon ze dat nog steeds niet.

Dan vind ze een boek in haar fietsmandje, If, gechreven door Sam Meyer. In het boek staat een noodkreet. Samen met de schrijver gaat ze op onderzoek uit.

Conlusie

Wat een heerlijk verhaal! Ik rolde er zo in en had het eigenlijk ook zo uit! Ik heb ervan genoten en vind het tof dat zowel Sinterklaas als de Elfstedentocht in het boek verwerkt zijn. Naast een feelgoodroman vind ik dat het eigenlijk ook een zwaardere lading dekt. Zonder twijfel lijdt Lee aan post traumatische stress stoornis.
Karen Swan heeft een geweldig boek geschreven,
Persoonlijke noot: Dit boek heeft mij uit een zeer lange lees- en recensie dip gehaald.