zondag 02 december 2007
‘We leven hier als de doden’
Door FRANK RENOUT
PARIJS – We leven hier als de doden. Het zijn verschrikkelijke jaren.Dat schreef de ontvoerde Colombiaanse politica Ingrid Betancourt in een brief, die haar moeder ruim een maand geleden van haar kreeg. In Parijs hebben familieleden fragmenten van de brief openbaar gemaakt. Vrijdag werden ook al voor het eerst in jaren videobeelden van haar vertoond.
ingrid betancourt
Betancourt werd in 2002 ontvoerd door de marxistische guerrillabeweging FARC, tijdens een verkiezingstoernee in de binnenlanden van Colombia. Ze leeft in de jungle, te midden van alleen maar mannen, schrijft ze. Ik woon in een hangmat die is opgehangen aan twee stokken. Daarover hangt een muskietennet. Er omheen een tent die dienst doet als dak, waardoor ik kan doen alsof ik een huis heb.
De rebellen namen haar bezittingen af, en dwingen de groep gegijzelden vaak onverwacht hun spullen te pakken en verder te trekken. Het gaat lichamelijk slecht. Ik eet niet meer, mijn haar valt enorm uit, schrijft Betancourt. Ik doe alles twee keer zo langzaam als normaal. Lopen is een lijdensweg, want wat ik mee moet dragen is loodzwaar en ik houd het niet vol.
De ex-presidentskandidate richt zich ook tot haar gezin. Tegen haar dochter Mélanie zegt ze de meest trotse moeder ter wereld te zijn en dat ze moet door hoe haar zoon Lorenzo er nu uitziet. Ik heb een foto uit een krant geknipt. Een reclame met een mannelijk fotomodel. Ik zei tegen mezelf: zo moet Lorenzo er nu uitzien. Ik heb de foto bewaard.
De familie van Betancourt heeft geëmotioneerd gereageerd op de brief. ,,Ze is wanhopig en lijdt verschrikkelijk,zei haar man, Juan Carlos Lecompte. ,,Het is een brief van wanhoop, van een vrouw die om hulp schreeuwt en desondanks een moeder is die van ons houdt, zei zoon Lorenzo.
De Franse president Sarkozy zei zijn inspanningen te verdubbelen om Betancourt, die de Colombiaanse Franse nationaliteit heeft, vrij te krijgen.

zie ook:
Eerste levensteken van gekidnapte Betancourt
Ingrid Betancourt
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ingrid Betancourt Pulecio (Bogota, 25 december 1961) is een Colombiaanse politica. Ze heeft tevens de Franse nationaliteit.
Betancourt is lid van de Colombiaanse senaat. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2002 besloot zij de dialoog met de belangrijkste Colombiaanse guerrillagroepering, de communistische FARC, te zoeken. Een week nadat zij in een gesprek met vertegenwoordigers van de FARC had opgeroepen de ontvoeringen door de FARC te staken, werd zij zelf ontvoerd (23 februari 2002); een situatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Sindsdien wordt Betancourt op een onbekende plaats vastgehouden, samen met haar campagneleidster Clara Rojas. Rojas besloot om bij Betancourt te blijven; zij had de kans terug naar haar familie te gaan maar deed dit niet. Sinds 23 februari 2002 is ook zij officieel ontvoerd.
In maart 2004 reikte prinses Maxima de Geuzenpenning aan haar uit. Haar moeder nam deze voor haar in ontvangst.
In 2007 raakte bekend dat Betancourt al vijf keer tevergeefs had geprobeerd te ontsnappen. Op 28 april 2007 werd zij voor het laatst levend gezien door een mede-gegijzelde die kort daarna ontsnapte.
Later dat jaar, op 30 november, doken er videos op waarop zij samen met drie Amerikanen, de senator Eladio Perez en andere politici en militairen – ook allen gegijzeld – was te zien. De video was afgenomen van FARC-arrestanten van de Colombiaanse politie. De dag daarna werd ook een op de FARC buitgemaakte brief van haar vrijgegeven. Daarin schreef ze onder meer dat ze er niet goed aan toe was.