Ik heb dit boek gratis gekregen in ruil voor een eerlijke review. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek of de content van mijn review niet.


Lang Leve Chocola! door Joke Janssen | Een Boek ReviewLang Leve Chocola! door Joke Janssen
Serie: Dagboek van Petra #3
Gepubliceerd door: Clavis Young Adult gepubliceerd op 16 januari 2017
Genre: Kind & Jeugd
Also by this author: Lang Leve Lef
Pagina's: 157
ISBN: 9789044828849
Format: Hardcover
Bookspot
Goodreads
four-stars

Petra (bijna 13) heeft moeite om haar draai te vinden in de brugklas. Gelukkig heeft ze Wouter. Haar achtjarige pleegbroertje helpt haar met al haar huiswerk. Maar als Wouter Petra's huiswerk snapt, is zijn eigen schoolwerk dan niet te simpel? Inderdaad, Wouter verveelt zich te pletter bij die slome meester Lucas. Petra besluit Wouter te helpen, met desastreuze gevolgen ... En wie is die man in het park? Is dat een stalker? En waarom kan Petra's vader nou nooit eens een keertje normaal doen? Trouwens, de rest van Petra's familie én haar vriendinnen zouden ook best wat normaler kunnen doen ...

Het derde (maar los te lezen) dagboek van Petra biedt een realistische én hilarische kijk op schoolproblemen, verliefdheid, ouders, hoogbegaafdheid, stalkers en chocola. Lezers vanaf 12 jaar zullen smullen van dit goudeerlijke, lieve, brutale boek.

'Eigenlijk is dit een boek dat volwassenen zouden moeten lezen om inzicht te krijgen in een kinderziel. (...) Een meisjesroman. Maar dan met een tikje meer.' Leestafel.info over Lang leve familie

review

Lang Leve Chocola!

Met de eerste regels trekt Joke Janssen mij het boek Lang Leve Chocola! in. Mijn aandacht was meteen getrokken. Het belooft wat!

Die engerd was er! Alweer! En vandaag zei hij niet alleen: Goedemorgen dames. Neenee – scary, scary, scary! -vanochtend zei hij na zijn Goedemorgen dames ook nog: Veel succes op school, Dominique.

Hoofdpersoon is Petra, een bijna dertienjarige puber. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven en leest lekker weg. Het is luchtig geschreven, (kan dat?) maar ondertussen komen er best pittige zaken aan de orde. Haar ouders ontdekken via magister dat de start op de middelbare school niet zo’n beste is.

Petra’s eerste cijfers zijn onder de maat. Een 4,2 voor geschiedenis en een 5,4 voor Frans. Ik: een 5,4 voor Frans? Valt me nog mee. Bijna een voldoende. Cool. Mijn vader meteen weer bozer dan boos. Zucht …

Ik hou van de puberale manier van denken en vind dat Joke het zeer goed beschrijft. Gek genoeg kan ik het mij nog heel goed voor de geest halen.

En dan haar lieve (pleeg)broertje Woutertje, die gaat Petra helpen met huiswerk maken. Klinkt lekker maar Woutertje is 8!

Ik leerde niet op de goede manier? Jaja …… En ik haal nooit meer één onvoldoende? Oké ..
Ach, ik besloot er geen punt van te maken. Wouter is niet vaak vrolijk. Waarom zou ik hem zijn zin niet geven?

Wat mij bij gebleven is, en ontzettend herkenbaar vind, is hoe de basisschool omgaat met de hoogbegaafdheid van Wouter.
De zwakke leerlingen hebben recht op steun en dus hebben ze geen tijd voor een slim kind. Vervolgens word het probleem bij de ouders gelegd.

Conclusie

Ik vind het een ontzettend leuk, verfrissend en actueel geschreven boek.
En kon nergens aan merken dat het een derde deel was, ik denk dat het uitstekend bij de doelgroep past!
Ik ga in ieder geval de andere boeken lezen.