review

Lang Leve Chocola!

Met de eerste regels trekt Joke Janssen mij het boek Lang Leve Chocola! in. Mijn aandacht was meteen getrokken. Het belooft wat!

Die engerd was er! Alweer! En vandaag zei hij niet alleen: Goedemorgen dames. Neenee – scary, scary, scary! -vanochtend zei hij na zijn Goedemorgen dames ook nog: Veel succes op school, Dominique.

Hoofdpersoon is Petra, een bijna dertienjarige puber. Het verhaal is in dagboekvorm geschreven en leest lekker weg. Het is luchtig geschreven, (kan dat?) maar ondertussen komen er best pittige zaken aan de orde. Haar ouders ontdekken via magister dat de start op de middelbare school niet zo’n beste is.

Petra’s eerste cijfers zijn onder de maat. Een 4,2 voor geschiedenis en een 5,4 voor Frans. Ik: een 5,4 voor Frans? Valt me nog mee. Bijna een voldoende. Cool. Mijn vader meteen weer bozer dan boos. Zucht …

Ik hou van de puberale manier van denken en vind dat Joke het zeer goed beschrijft. Gek genoeg kan ik het mij nog heel goed voor de geest halen.

En dan haar lieve (pleeg)broertje Woutertje, die gaat Petra helpen met huiswerk maken. Klinkt lekker maar Woutertje is 8!

Ik leerde niet op de goede manier? Jaja …… En ik haal nooit meer één onvoldoende? Oké ..
Ach, ik besloot er geen punt van te maken. Wouter is niet vaak vrolijk. Waarom zou ik hem zijn zin niet geven?

Wat mij bij gebleven is, en ontzettend herkenbaar vind, is hoe de basisschool omgaat met de hoogbegaafdheid van Wouter.
De zwakke leerlingen hebben recht op steun en dus hebben ze geen tijd voor een slim kind. Vervolgens word het probleem bij de ouders gelegd.

Conclusie

Ik vind het een ontzettend leuk, verfrissend en actueel geschreven boek.
En kon nergens aan merken dat het een derde deel was, ik denk dat het uitstekend bij de doelgroep past!
Ik ga in ieder geval de andere boeken lezen.