review

Menthol

De allereerste beschrijving die ik over Menthol door Frank Krake las, trok onmiddellijk mijn aandacht. Even moest ik aan Sonny Boy denken (het verhaal van het Surinaams-Nederlandse koppel Waldemar Nods en Rika van der Lans). En ik besloot dat ik Menthol graag wilde lezen. Even voor de duidelijkheid, het lijkt totaal niet op Sonny Boy. Behalve dat in beiden gevallen een Nederlands meisje met een donkere buitenlander trouwt, en beide in de 2e WO terechtkomen.

Eerder heb ik mijn vingers gebrand aan een biografie, en viel het me in vele gevallen op dat het eerder een oplepelen van feiten was, dan een mooi verteld verhaal. Je hebt volgens mij een goede auteur nodig om een pakkend verhaal van een autobiografie te maken.
In het geval van Menthol is dit absoluut gelukt.
Al vanaf het eerste hoofdstuk had het verhaal over Joseph *Menthol* Sylvester mij te pakken, en ik had het in no time uit. Joseph is een geboren handelaar en een harde werker. Daarnaast een enorme doorzetter, en dat spreekt mij in ieder erg geval aan.

Het leerde me onder andere dat discriminatie niet alleen van deze tijd is.
Als Joseph van Saint Lucia naar Jamaica reist, en daar noodgedwongen als bananensorteerder gaat werken, merkt hij het strenge onderlinge onderscheid tussen de zwarte Jamaicanen op.

De Jamaicaanse samenleving is keurig langs ras ingedeeld. Een handjevol blanke mannen maakt de dienst uit. Een kleine groep immigranten uit China en India heeft een groot deel van de handel in handen. De blanken werken met ze samen, maar kijken op ze neer. Op hun beurt voelen de relatieve nieuwkomers zich verheven boven de zwarte Jamaicanen die al generaties op het eiland wonen. Joseph merkt dat zij ook onderling streng onderscheid maken. Hoe lichter de huid hoe beter.

En dat er in Nederland oorspronkelijk helemaal geen sprake was van discriminatie.

In Amsterdam wonen in het voorjaar van 1926 slechts enkele tientallen Surinamers, bijna uitsluitend mannen, die elkaar allemaal kenden. Vrijwel overal worden ze vriendelijk en gastvrij onthaald, In overvolle trams bieden mensen ze hun zitplaats aan. Ook bij het vinden van werk helpt hun huidskleur mee. Er wordt zelfs tegen ze opgekeken. Omdat ze geheel zelfstandig en op eigen kracht de grote oversteek uit de West hebben gemaakt, dwingen ze respect af.

Het is een mooie, interessante, pakkend geschreven biografie.
Rijkelijk geïllustreerd met foto’s, briefjes, kaarten en kopieën van officiële documenten.
Het mag duidelijk zijn: ik ben laaiend enthousiast over dit boek! Een echte aanrader.
Leuke bijkomstigheid: ik heb mijn vader over dit boek verteld (hij wordt binnenkort 84) en hij is het nu aan het lezen!

Vandaag, 13 april 2016, verschijnt Menthol, het liefdes- en avonturenverhaal (non-fictie) van Frank Krake over de legendarische Joseph Sylvester (bijgenaamd ‘Menthol’) die Nederland leerde tandenpoetsen.
25 leden van de Not Just Any Book Club lezen deze waargebeurde geschiedenis als eerste en recenseren