Nooit meer tarzan!!
Door MARTIJN VAN BEETEN-HEERENVEEN – Eenmaal in zijn leven was de 36-jarige Gerard van Velde de beste schaatser ter wereld. Op 16 februari 2002 beleefde Tarzan zijn hergeboorte op het middenterrein van de Olympic Oval in Salt Lake City. Van Velde schaatste een wereldrecord (1.07,18) op de Olympische 1000 meter. Die tijd is nog altijd niet verbeterd door een Nederlander. Een ding is zeker: Van Velde zal dat niet meer doen. Na de eerste dag van de WK sprint in Thialf bleven bijna alle fans op hun plek. Voor het afscheid van een kampioen die in spijkerbroek zijn ererondje schaatste. Drie dagen eerder had Van Velde de knoop doorgehakt. De jaren waren gaan tellen. Of, zoals hij het zelf omschreef: ,,Ik denk dat ik het meeste brood wel op heb.
Van Velde is de man van de twee schaatslevens. In de tijd voor de klapschaats bouwde hij zijn reputatie op van iemand die fantastische rechte stukken kon schaatsen. Toen al kwam de man uit Heerde dicht bij een Olympische medaille. In 1992, in Albertville, zat hij op de 500 meter (vijfde) en de 1000 meter (vierde) dicht bij.
De klapschaats leek hem van het ijs te jagen. Van Velde kon zijn kracht er niet op kwijt en stopte in 1998. Tot hij werd overgehaald door onder anderen Rintje Ritsma en Geert Kuiper om het nog een keer te proberen.
Dat leidde tot die prachtige winterdag in 2002. Krachtpatser Van Velde zou technisch niet goed genoeg zijn om op die supersnelle baan in Salt Lake City te presteren. ,,Als topsporter streef je er naar om op dat ene belangrijke moment je grenzen te verleggen, iets te doen wat nog nooit eerder is gedaan. Dat is me gelukt en voor mij is dat nog altijd het ultieme sportmoment.
Na zijn superrace stond Van Velde met ontbloot bovenlijf te wachten op de tijden van zijn concurrenten. Denk zijn lange haren er bij en daar staat Tarzan. Dat moment maakte meer indruk dan de twee gouden medailles en de zilveren plak die Jochem Uytdehaage veroverde in Salt Lake City. Het verhaal was mooier, de beelden indrukwekkender.
Van Velde werd een jaar later tweede op de WK sprint en op de 1000 meter van de WK afstanden. In totaal werd hij zesmaal Nederlands sprintkampioen en boekte hij twaalf nationale afstandstitels.
Meedoen aan de WK sprint was zijn doel voor dit seizoen. Nog eenmaal strijden met de toppers. Maar in de aanloop naar de NK afstanden schoot zijn schouder uit de kom na een ongelukkige duikeling tijdens de training. Van Velde meldde zich in januari nog voor de NK sprint, maar wist dat hij zich niet zou kunnen mengen in de strijd om WK-tickets.
Afgelopen woensdag maakte Van Velde voor zichzelf een einde aan zijn schaatsloopbaan. ,,Ik heb anderhalf jaar lang zo goed als alleen getraind en daar word ik niet beter van, zei de man die altijd zijn eigen weg heeft gekozen.
Ook in zijn tijd bij TVM, vaak tot ergernis van zijn ploeggenoten. ,,Mijn grafiek loopt naar beneden. Het was een pittig besluit, ik moest even door de zure appel heen bijten. Maar het is prima zo. Van Velde, met 34,59 seconden ook Nederlands recordhouder op de 500 meter, weet nog niet wat hij gaat doen. ,,Het lijkt me leuk om in het schaatsen actief te blijven. Ik heb veel ideeen, maar weet dat ik hooguit vijftien procent zal uitvoeren.