OWW de Binnemaas 2011

BINNENMAAS Zwemtraditie in open water alsnog gered Ze deden het al 33 jaar.  Maar of de 34ste editie van een zwemwedstrijd in open water er dit jaar zou komen, was lang onzeker. Organisator Marco van Antwerpen van de open waterwedstrijd heeft het alsnog voor elkaar: op 6 augustus komen ze toch van heinde en verre voor een duik in de Binnenmaas.

De laatste twee jaar was het qua deelnemersveld geen daverend succes. Daardoor liepen ook de inkomsten terug. Door gebrek aan vrijwilligers dreigde het evenement – afstanden van 250 meter voor de jongsten tot drie kilometer voorechte wedstrijdzwemmers – dit jaar helemaal van de kalender te verdwijnen. Van Antwerpen, lid van de organiserende zwemvereniging Strijen die dit ‘ernaast’ doet: „Na vorig jaar hebben we besloten, dat we het niet meer alleen gaan doen. Het was gewoon te veel werk om het goed te doen.”

Dankzij het ‘binnenhalen’ van de bekende openwaterzwemster Bianca de Bruijn uit Dordrecht en enkele andere nieuwe vrijwilligers is de wedstrijd nu toch gered. „Bianca is een grote naamin het openwaterzwemmen. Op haar initiatief hebben we een paar aanpassingen gedaan.” De belangrijkste is een andere datum: in plaats van juni wordt het nu twee maanden later. Ook zal niet meer vanuit het haventje bij het recreatieoord worden gestart, maar net erbuiten en zijn er nieuwe afstanden voor de mensen ‘die het fantastisch vinden om in een rivier of meer te zwemmen’. Hoewel meer vrijwilligers nog altijd zeer welkom zijn, hoopt Marco van Antwerpen dat oude tijden weer zullen herleven. In het verleden was de Binnenmaas het toneel voor honderden zwemmers. „Als het dit jaar een succes wordt, willen we weer aan de weg timmeren.”

BRON EN FOTOS  AD