stickers-Review

Schim en Schaduw

OMG! Wat een boek. Na minder dan 100 pagina’s in Schim en Schaduw gelezen te hebben wist ik: Ik ben verslaafd, en gedoemd om de hele serie te lezen .

Leigh Bardugo creërt een hele nieuwe Grisha-wereld in dit verhaal. Dat triggerde mij, samen met de Russische achtergrond, interessant.
Verschillende *Russische termen* vielen me al snel op, zoals oprtsjnik, Politznaya, Morotzova. Nu spreek ik geen Russisch of Pools maar het komt wel zo over. Later las ik in een interview dat de schrijfster geïnspireerd werd door het keizerrijk Rusland.

Grisha zijn word als iets veelbelovends gezien, maar schuilt er niet een addertje onder het gras?

Als een van jullie Grisha blijkt te zijn, dan zal de gelukkige naar een speciale school worden gestuurd waar Grisha leren om met hun gaven om te gaan. Daar zul je de prachtigste kleren en het lekkerste eten krijgen, alles wat je hartje maar begeert

De scene die hierop volgde vertelde mij veel over Mal en Alina.

De jongen en het meisje keken elkaar aan. Aangezien de volwassenen niet erg goed opletten, zagen ze niet dat het meisje haar hand uitstak om die van de jongen vast te grijpen, noch de betekenisvolle blik die ze met elkaar wisselden.

Ik hou van sterke vrouwen, de karakterontwikkeling die Alina in dit verhaal doormaakt is duidelijk. Duidelijk ook wie ze wsa, en waarom ze zo was. Mooi om te zien wie ze word, met fouten en al. (Ik voelde ook sympathie voor de Duisterling)

Mijn kracht kwam stukje bij beetje weer onder mijn controle. Ik voelde het naar mij toestromen, ik voelde dat ik da macht terugkreeg over iets dat al die tijd al van mij was geweest. Hiervoor was ik geboren. Ik zou niemand ooit nog tussen mij en mijn gave laten komen.

Er is geen happy ending, maar wel een enigszins hoopvolle? Op de kaft van het boek staat een quote van Veronica Roth, de schrijster van de Divergent serie:

Ik heb nog nooit zoiets gelezen.
Het tweede deel kan niet snel genoeg komen

Ik kan me hier volkomen bij aansluiten. Ik vind Schim en Schaduw door Leigh Bardugo een geweldig boek.
En zit nu op de postbode te wachten die met een pakketje komt met daarin: Dreiging en duisternis en Val en Verlossing.
Inderdaad deel 2 en deel 3.
Note: Zaterdag 31 oktober heb ik Leigh Bardugo bij Boekhandel Donner in Rotterdam ontmoet!

Sarah J Maas rated it 5 of 5 stars  :  
Recommends it for:
EVERYONE. I don’t think words can properly describe how much I adored SHADOW & BONE. The characters, the world-building…it completely blew me away. There were moments when I was so stunned by the beauty and the brilliance that I had to stop reading. I never wanted this book to end.This is the best YA fantasy novel I’ve read since SABRIEL or THE GOLDEN COMPASS.