review

Nadat deel 5, Rijk van Stormen, met een gigantische cliffhanger eindigt kon ik niet wachten op met Toren van de Dageraad te beginnen. Gelukkig had ik het boek al in huis.

Toren van de Dageraad

Hoe graag ik ook verder wil met Aelin en Rowan, dit boek gaat voornamelijk over Chaol en Nesryn. Zij zijn in opdracht van Dorian, koning van Adarlan, op reis naar Antica op zoek naar genezing voor Chaol door de genezers van de Torre van Cesme én op zoek naar hulp met de strijd tegen de Valg en Erawan.

Ook dit verhaal bestaat weer uit twee delen. Namelijk De Godenstad en Bergen en zeeën. Leuk weetje: het wordt deels om en om vertelt vanuit de visie van Chaol en Nesryn, het wisselt zich steeds af.

De Godenstad

Chaol hoop genezing te vinden bij de genezers van de Toren van Cesme. Hij haat de rolstoel.

Chaol Westfall, voormalig kapitein van de koninklijke garde en tegenwoordig rechterhand van de nieuwe koning van Adarlan, had ontdekt dat er één geluid was dat hij boven alles verafschuwde.
Wielen
Vooral het geratel ervan over het dek van het schip waarmee hij de afgelopen drie weken over stormachtige wateren had gevaren.

Mijn mening over Chaol heb ik al een paar keer bij moeten stellen:
Ik vind deze serie waanzinnig, ik hou van Celaena, van Dorian and Chaol en van Nehemia. deel 2: De Donkere Kroon
Persoonlijk vind ik Chaol steeds irritanter worden. Dat ik eerst team Chaol was! deel 4: Koningin van de Schaduw
En nu .. Nu stel ik mijn mening weer bij! Tja niets zo veranderlijk als een mens.
Chaol is een mens, met fouten en gebreken. Ook een mens die vreselijk trouw is en stoer en dapper en …
Als je daarnaast je realiseert dat hij pas drieëntwintig is!

Nesryn
Een ontzettend intrigerend personage:

Nesryn bestond uit twee delen, bedacht ze.
Het deel dat nu kapitein van Adarlans koninklijke garde was, een kapitein die haar koning gezworen had dat ze ervoor zou zorgen dat de man naast haar in de rolstoel genezen zou worden, en dat de man die voor haar op de troon zat hun een leger zou meegeven.
En dan was daar het andere deel.
Het deel dat toen ze aankwamen varen diep ontroerd was geweest bij het zien van de torentjes, minaretten en koepels van de godenstad aan de horizon, de glanzende tuil van Torre die trots boven alles uittorende.
Ja, ze woonde in Adarlan en diende het land en zou haar leven ervoor geven, voor haar familie die daar nog was, maar deze plek, waar haar vader ooit had gewoond en waar zelfs haar in Adarlan geboren moeder zich meer op haar gemak voelde…. Dit waren haar mensen.

Het khaganaat Antica is ver voor op Adarlan:

Elk kind, hoe arm of ook, had het recht om naar school te gaan. Gratis. Als gevolg daarvan kon bijna iedereen in het rijk lezen en schrijven- en dat kon Nesryn niet over Adrlan zeggen.

Daarentegen komt hun opvolgingssysteem redelijk barbaars over.

Bergen en zeeën

Hier volgen we deels Nesryn en Sartaq en ontmoeten we nieuwe gave personages. Zowel Nesryn en Sartaq als Chaol en Irene doen verbluffende ontdekkingen die de zaak aardig op zijn kop zetten. En dat is de uderstatement van het jaar!
Zonder te spoileren een belangrijke quote:

Maar jij en alle genezers hier .. Er is maar één plaats in de wereld die vergelijkbaar is. Even zwaarbewaakt, beschermd dor een kracht die net zo sterk is.
Doranelle -de Fae-genezers in Doranelle.
Bewaakt door Maeve. Streng bewaakt.
Maeve die in de eerste oorlog had gevochten. Die tegen de Valg had gevochten.

Conclusie

Ik ben het ondertussen zo gewoon dat de over het rijk verspreidde perspectieven vrij frequent wisselen waardoor je bijna iedereen kan volgen en dat was in dit boek niet het geval. Toren van de Dageraad speelt zich bovendien gelijktijdig af met het vorige deel waardoor ik nog meer geduld moet hebben voor ik te weten kom hoe de strijd verder zal verlopen én hoe het gaat met Aelin, Rowan, Dorian, Manon, Elide, Lysandra, Lorcan, ….
De nieuwe personages, die in dit boek ten tonele verschijnen, doen je alleen maar vragen om meer. Zoals Sartaq, commandant van de ruhkin, de ruhkruiters. Yrene Towers de beste genezeres van de Torre Cesme. Borte, de haardzuster van Sartaq. Falkan!!, de gedaantewisselaar!

Hoewel ik teleurgesteld was dat dit boek niet over Aelin ging, dat moet gewoon na het einde van deel 5, ben ik door dit deel blij verrast!! Het heeft mij in geen enkel opzicht teleurgesteld, eerder het tegendeel!! Wat een boek weer … Wauw