De Verbannen Koningin

Uitverkoren

Hoofdpersoon in Uitverkoren is Sloane Andrews. Samen met Matt, Esther, Ines en Albie heeft zij, tien jaar geleden, de Duistere overwonnen. Je leert Sloane kennen en hoe ze nu, tien jaar later, leeft. Ze woont samen met Matt. Sloane dealt nog steeds met de gevolgen van de strijd, en die die zijn niet mis.

Sloane was wakker, hijgde. Stil zei ze tegen zichzelf. Ze kromde haar tenen. De grond was koud hier, in het huis van de Duistere, en hij had haar laarzen afgepakt. Ze moest iets zwaars of scherps vinden… Dat was allebei duidelijk te veel gevraagd. Zo veel geluk had ze nooit gehad.
Ze rukte lades open, waar ze lepels, vorken en spatels in aantrof. Een handje elastiekjes. Clips om open zakken chips mee af te sluiten. Waarom had hij haar laarzen afgepakt? Wat had een massamoordenaar te vrezen van de Doc Martens van een meisje?
Hallo, Sloane, fluisterde hij in haar oor.
Ze stikte bijna in een snik, rukte nog een laatje open en zag een rij handvatten van messen waarvan de lemmeten begraven waren in een blok plastic. Ze trok het grootste mes eruit toen ze achter zich iets hoorde kraken door de druk van een voetstap. Sloane draaide zich met een ruk om, haar voeten plakkerig op het linoleum, en nam het mes met een zwaai mee.
Godsamme!’ Matt greep haar pols beet.

Langzaam maar zeker bouwt het verhaal zich op, dit is nodig om deze nieuwe wereld en de personages te ontdekken en te leren kennen. Want nadat de Duistere verslagen was, werd de wereld weer normaal …. Voor iedereen behalve voor hun vijven.
En dan komt er tempo in het verhaal, en hoe! Veronica Roth heeft een geweldig verhaal neergezet.
Ik verheug me al op het tweede deel, waar helaas de titel (nog) niet van bekend is.

Conclusie

Ik moest tijdens het lezen, denken aan de Shades of Magic – serie van V.E. Schwab denken. Hier zijn er ook paralelle werelden naast elkaar. Zoals in het eerste deel, De kleuren van schaduw, duidelijk wordt.
Van het begin af aan stoorde mij iets in het verhaal, wat mij in de loop ervan duidelijk werd: Uitverkoren niet Uitverkorenen.
Het is een orgineel en ingewikkeld verhaal wat je bij de les houdt. Ik vind het een geweldige insteek en ben benieuwd naar het vervolg.