review

Vorig jaar las ik voor het eerst een boek van Adam Silvera. Namelijk Op het einde gaan ze allebei dood Vanaf de eerste bladzijde had het verhaal mij in zijn greep en ik ben zeer benieuwd of dat nu weer het geval is.

Vroeger is alles wat ik van je heb

Het verhaal wordt in de ik vorm door de New Yorkse Griffin vertelt. Het word afgewisseld met hoofdstukken Vroeger (Met verschillende data) en Vandaag. Wat zeer verhelderend werkt.

De ex van Griffin, Theo, is overleden en nu zit hij midden in een diep rouwproces. Ondanks het feit dat de relatie al een tijdje verbroken was en Theo ver weg in Californië met zijn nieuwe partner Jackson woonde, bleef Griffin van hem houden en hopen dat ze weer bij elkaar zouden komen. Op de begrafenis ontmoet Griffin Jackson. Beiden komen erachter dat hun gezamenlijke verdriet bindt en ze beginnen meer tijd met elkaar door te brengen.

In een parallel universum leef je nog, Theo, maar ik woon in de echte wereld, waar jij morgen in een open kist ligt opgebaard. Ik weet dat je nog ergens bent en naar me luistert. Laat ik je dus vertellen dat ik behoorlijk pissig ben, want je had gezworen dat je nooit zou doodgaan, en kijk nou. Wat het nog erger maakt, is dat het niet de eerste belofte is die je hebt gebroken.

Ik heb gevlogen, hijg ik.
Mijn leven is veranderd. Mijn eerste vlucht is een feit, even onherroepelijk als toen ik mijn maagdelijkheid aan jou verloor, even onherroepelijk als sommige dingen die ik liever ongedaan zou maken. Opeens loopt mijn hoofd over van mogelijkheden. Als ik hierheen kan vliegen voor jou, wat kan ik dan allemaal voor mezelf?

Conclusie

Adam Silvera is representatief voor diversiteit in zijn boeken. Griffin is een allesbehalve standaard hoofdpersoon (als die al bestaat) Hij heeft een dwangstoornis en valt op jongens.
Met Vroeger is alles wat ik van je heb heeft hij het weer geflikt. De tissues waren weer hard nodig! De plottwist aan het eind zag ik niet aankomen, en ja het boek heeft me op een positieve manier verrast.

Favoriete Quote

Puzzels zijn net als het leven, omdat je er een puinhoop van kunt maken en later gewoon opnieuw kunt beginnen, en de volgende keer pak je het waarschijnlijk slimmer aan.