review

Wonderland

Wonderland is een verzameling van Young Adult kerst verhalen. Tien stuks, variërend van fantasy tot contemporary en van thriller tot paranormaal. Het is een ontzettend leuke verzameling van kerstverhalen geworden, ik heb er in ieder geval ontzettend van genoten.

Leuke bijkomstigheid: zondag 29 oktober, de wintertijd is net ingegaan, het is slecht weer en supervroeg donker. Ik lig lekker op de bank, onder een plaid met de houtkachel en kaarsen aan, dit boek te lezen. Vervolgens moeten wij de meiden naar het station brengen. Ik ben helemaal in de stemming. op de terugweg denk ik geen moment na en vraag aan mijn maatje: zullen we de kerstboom zetten? Waarop deze mij bevreemd aankijkt: Linda, het is pas oktober! Wat mij betreft het boek zijn doel overduidelijk gehaald, ik zet de boom nooit voor Sinterklaas 😉

It’s a match door Chinouk Thijssen

Het verhaal gaat over Gaia en Milan, en wordt uit het perspectief van Gaia vertelt. Via de dating app Tinder ontmoet zij Milan, en het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Binnen een paar bladzijden zit ik in het verhaal en werkt mijn fantasie op volle toeren en ben ik allerlei plotjes aan het verzinnen.

Ik haal mijn schouders op en pak mijn telefoon om de Tinder-app te verwijderen.
Wanneer ik mijn scherm unlock met mijn duim zie ik een notificatie van Tinder. Huh? Wat? Mijn hart maakt een soort roffelend ritme en ik slik om de nerveuze brok in mijn keel weg te krijgen.
It’s a match

Een wonder door Anne Nicolai

Het verhaal wordt vertelt door Lynn, een middelbare scholier die de hoofdrol in een kersttoneelstuk, het meisje met de zwavelstokjes, speelt. Het is een paranormaal verhaal. Het draait in feite om een wonder.

Welk jaar is het? vraag ik dan.
1897, antwoord hij
Mijn vingers die zonet nog op de tafel trommelden, liggen doodstil op het hout. Of hij is gek of ik ben het. En toch zoals hij daar tegenover mij zit, met grote ogen die mij verward aankijken, ben ik geneigd hem te geloven.

Maria’s Kerstengel door Rianne Werring

Dit verhaal wordt vertelt door Maria. Een meisje dat haar seksualiteit aan het ontdekken is en voor het eerst in haar leven verliefd is op een meisje.

Danielle -Daan voor vrienden- was geen vriendin van me in de strikte zin, daarvoor zagen we elkaar te weinig. Zij was net zo dik met Francisca als ik met Selma was, en aangezien onze twee duo’s vaak buiten de rest van de klas vielen, waren we vrijwel altijd op elkaar aangewezen bij groepsprojecten.
Maar voor zover ik wist was Danielle niet geïnteresseerd in meiden, laat staan in mij.

Alf door Eva Moraal

Dit is gewoon een super leuk sprookje, dit verhaal word vertelt door Sigrid, die om persoonlijke redenen kerst ontvlucht.

Want ineens dringt het absurde van de situatie tot me door en kom ik weer bij mijn zinnen.
Ik heb zomaar een wildvreemde binnengevraagd in een huis dat niet eens het mijne is op de stormachtigste kerstavond van mijn leven.

De wensster door Jen Minkman

Dit verhaal wordt vertelt uit het perspectief van Imre, zij gaat op kerstavond met Jonas naar de Planetron in de hoop om vallende sterren te fotograferen.

Jonas en zij zeiden niets meer tegen elkaar. Zonder een woord te wisselen hadden ze van elkaar begrepen dat er rust in het bos moest heersen bij deze nachtelijke wandeling. Best bijzonder, eigenlijk. Met wie kon ze nu nog meer in stilte zo lopen zonder die stilte te willen vullen met dom geklets?

Het is een heerlijk romantisch paranormaal verhaal en ik dacht het verloop wel te kennen. Niet dus, ik schrok me een hoedje!

Het lijkt wel of die vallende ster de boom in brand heeft gezet, mompelde hij
Nee niet in brand. De boom brandde niet, al voelde hij warm aan.

Een, wat mij betreft, zeer onverwachte wending. Jen heeft mij totaal op het verkeerde been gezet met dit geweldige verhaal.

Mijn allerliefste door Deborah Elisabeth

Een magisch verhaal over Collin en Annabelle. Collin vecht al een jaar voor de vrijheid van Europa in een land ver van Nederland vandaan. En Annabelle

Proost. Ik klik mijn blikje tegen dat van hem, maak het open en neem er een slok uit, het is geen champagne maar hier, in dit verdoemde land, smaakt zelfs cola hemels. Al is het pas over twee weken kerst. Leroy haalt zijn schouders op. Ik vier het vandaag. Niemand weet of “over twee weken” wel bestaat.

Annabelle blijft schrijven naar Colin, ook al heeft zij al maanden niets meer van hem vernomen.

Kerst’mis door Jennefer Mellink

Het verhaal begint rustig, als een soort standaard kerst verhaal, en gaat over Lotte en Jochem.

Sinds twee jaar doen we met kerst een verwoede poging om uit ons dagelijks leven te ontsnappen door het ergens anders in Nederland te vieren.

Ze komen al helemaal in de kerstsfeer als plots slaat de sfeer in het verhaal omslaat.

Ik hoorde een geluid! Daarvan werd ik wakker! De kou hierbinnen dringt ineens door tot aan mijn botten. Waar is Jochem?

Langzaam maar zeker loopt se spanning steeds meer op terwijl het verhaal ome en om door Lotte en Jochem vertelt word.

Helse heenreis door Marijke F Jansen

Een heerlijk paranormaal romantisch verhaal!
Dit verhaal wordt vertelt door Killian en San. Killian is zijn persoonlijke situatie zo beu, dat hij besluit om een einde aan zijn leven te maken.

Maar op dit moment maakte het weinig verschil of ik naar Mozart of Black Metal zou luisteren. Niets kon de schreeuwende, zwarte gedachten terugdringen. Want kom op, het was kerstavond. Fucking grafkerstavond! en once again zat ik hier in m’n uppie op dat godvergeten strand, gevlucht voor mijn zogenaamde thuis.

Op dat moment valt San letterlijk vanuit het niets bovenop hem. Zij is haar geheugen kwijt en weet niets meer.

Is er iets wat je nog wel kan herinneren? vroeg ik haar voorzichtig.
Ze schudde haar hoofd. Nee.
Helemaal niets?
Nee. Ik kan me alleen herinneren dat ik viel

Eigenlijk wil ik dit verhaal afsluiten met waar het mee begin:

WEET
dat als jet echt moeilijk wordt
je er nooit alleen voor staat.

WEET
dat er hulp van boven komt
Altijd.

Droomband door Patty van Delft

Een hopeloos romantisch en magisch verhaal!
Dit verhaal gaat over Julia, die de geintjes over haar naam meer dan beu is

Ben je chagrijnig omdat je nog niemand hebt om mee naar het kerstbal te gaan? vraagt ze onschuldig.
Natuurlijk niet! Wie wil er nou naar zo’n oubollig feest?
De hele stad.
Nou ik niet.
Is dat omdat je jouw Romeo nog niet hebt gevonden? vraagt Emelie plagerig.
Boos trek ik mijn wenkbrauwen op, me voor de zoveelste keer afvragend waarom mijn ouders me nu zo nodig zo’n afgrijselijke romantische naam moesten geven.

Al shoppend voor de kerst besluit ze zichzelf te verwennen met een armband, waar een verhaal aan vast zit:

Er zijn maar twee van deze armbanden gemaakt. Toevallig heb ik gisteren de andere verkocht. De armbanden zijn een paar en er wordt gezegd dat ze elkaar altijd terugvinden. degene die ze dragen horen namelijk ook bij elkaar, snap je.

Julia besluit om samen met haar vriendin zonder date naar het kerstbal te gaan

Weet je, eigenlijk is het een hopeloos ouderwetse regel dat je altijd een date moet hebben voor het kerstbal! We leven niet meer in 1900 of zo! Wat dacht je ervan als we de traditie eens aan onze laars lappen en gewoon samen naar het feest gaan? vraag ik spontaan.

Suikersneeuw door Vanessa Gerrits

De zestienjarige Sien is de hoofrolspeelster van dit verhaal. Onlangs is zij haar vader verloren. Mede daarom helpt zij haar moeder in de oliebollenkraam op de kerstmarkt, een terugkerende traditie in hun gezin. Sien houd van De Erfgenamen van het Licht een paranormale serie die door het verhaal verweven is. Om en om lees je over Sien en San, een jongen die ze op de kerstmarkt leert kennen, en over De Erfgenamen van het Licht. En over slechte herinneringen die je moet vervangen door goede herinneringen.

Deze recensie is een onderdeel van de Blogtour rond Wonderland.
Klik Hier om te kijken wat anderen hierover te vertellen hebben