Kunst * het maken van unieke creatieve dingen, zoals een schilderij of een beeld, of de producten zelf ~ Het is niet mogelijk een determinerende definitie te geven, omdat kunst een sociologisch, psychologisch én historisch gebonden begrip is. En dus continu in beweging. Kunst is in die zin een verzamelbegrip voor het totaal aan kunstuitingen ~ iets moois dat door mensen gemaakt is*
Regelmatig zie je ze voorbijschieten, van die geweldige creaties langs de snelweg, waarvan je denkt, ….. is dat nu kunst? Gedrochten waar je niets van kan maken, in ons gezin ook wel gekscherend *aliendrollen* genoemd.
Toch is het niet aan mij om te bepalen of iets kunst is of niet. Wel kan ik voor mijzelf uitmaken of ik iets mooi vind of niet. Net zoals ik kan bepalen of een wijntje me smaakt, ongeacht de kosten. Als er veel geld betaald is voor zo’n “kunstwerk” aan de snelweg, en bijna niemand vind dat mooi? Is de maker dan geslaagd in zijn opzet? Is de opdrachtgever geslaagd met zijn opdracht?
Als een muzikant zijn produkt de wereld in slingerd, goed word verkocht en zijn concerten zijn uitverkocht, ja dan kan je stellen dat het geslaagd is. Als een kunstenaar zijn produkten niet verkocht krijgt, en er geen brood van kan kopen, dan lijkt het me een goed idee dat hij een bijbaantje neemt. Dat ik me hiermee op glad ijs begeef lijkt me duidelijk ;-). Maar dat een kunsternaar een uitkering ontvangt om zijn *werk* te doen , of omdat hij tijdelijk geen werk heeft, dat vind ik absurd. Als ik niet genoeg klanten heb krijg ik ook geen uitkering, dan moet ikzelf zorgen dat ik meer klanten krijg. En zeg nou eerlijk de voeten die ik aflever zijn kunstwerkjes!
Wat is nu precies kunst? Geen idee eigenljk. De tekeningen die mijn kinderen voor ons gemaakt hebben? De moederdag- of vaderdagcadeautjes uit groep drie, waarin ze op hun schattige manier hun mama of papa beschrijven, die ingelijst in mijn slaapkamer hangen? De cabaret-, ballet- of orkestuitvoeringen, een goed boek, muziek? Wat mij betreft wel. Maar gelukkig kunnen en mogen de meningen hierover verschillen.
Wat mij weer brengt tot the quote off the day!

Everything has beauty,but not everyone sees it.”
-Confucius

De Write On Thursday. #WOT. Iedereen kan meedoen, het is een creatieve schrijfopdracht, vrij om te bepalen hoe je dat wilt doen, zoals het bij bloggen hoort en mag kort, lang, in blog, flog- of vlogvorm. Het gaat erom dat je het woord wat elke donderdag gebruikt gaat worden in z’n meest vrije vorm kan uitleggen. Wat vind je ervan, hoe denk je erover, heeft het een metaforische werking, zijn er vergelijkingen, kun je een anekdote terughalen, laat het je dromen of is het vlak en abstract? Wil je andere #WOT woorden en blogposts lezen, check hier! Vergeet ook niet de link naar je eigen blogpost in de comments te zetten zodat anderen je blog kunnen lezen en reageren.