Abortushetze kost gynaecoloog leven
ROME – Ermanno Rossi, een 54-jarige gynaecoloog uit Genua, sprong dinsdag uit het raam van zijn praktijk. Hij overleefde de val niet.
Ermanno Rossi pleegde zelfmoord.
Eerder die dag had de politie bij hem thuis gezocht naar gegevens over onwettig verrichte abortussen, een schande die de arts niet te dragen vond. Rossi werd daarmee indirect het slachtoffer van een heftige campagne tegen abortus in Italië
De arts had inderdaad abortussen verricht, op volwassen vrouwen en binnen de wettig toegestane twaalf weken. Maar hij had dat particulier gedaan en dat is strafbaar in Italië.
Justitie was hem op het spoor gekomen door afgeluisterde telefoongesprekken in een gerechtelijk onderzoek met de suggestieve naam Erode: Herodes, de kindermoordenaar. Herodes, die heerste in de tijd rond de geboorte van Jezus, liet alle eerstgeborenen in Bethlehem vermoorden toen hij hoorde dat de koning van de Joden zou zijn geboren.
De betroffen vrouwen zijn voor verhoor bij de rechtbank ontboden. Zij riskeren een boete van 51 euro.
De burgemeester van Genua, Marta Vincenzi, is solidair met de vrouwen, die hun toevlucht zochten tot Rossi ‘om niet twee maanden te moeten wachten’. Want hoewel abortus in Italië sinds 1978 is toegestaan, is het in de praktijk vaak een lijdensweg.
Vrouwen worden geconfronteerd met lange wachtlijsten, gesprekken met psychologen en een groot aantal artsen dat principieel weigert abortus uit te voeren, mede omdat in veel ziekenhuizen alleen weigeraars carrière kunnen maken. Wanneer zij eindelijk behandeld kunnen worden, komen zij op dezelfde zaal terecht als vrouwen die gaan bevallen. Van discretie is geen sprake.
Dit jaar is abortus nog meer omstreden geworden door een offensief van de katholieke kerk. De paus en kardinaal Bagnasco, hoofd van de Italiaanse bisschoppen, dringen sterk aan op een moratorium (tijdelijke opschorting) van de abortuspraktijk. Een voormalige minister heeft een speciale anti-abortuspartij opgericht. En de rechterlijke macht draagt haar steentje bij met huiszoekingen als die in Genua en in een Napolitaans hospitaal, vorige maand.
De verbetenheid blijkt uit het commentaar op de dood van Rossi van de directrice van het katholieke ziekenhuis waar hij werkte: ,,Ons kon hij om de tuin leiden, maar nu moet hij zich voor God verantwoorden.’’