review

Daar heb je vrienden voor

Daar heb je vrienden voor een ontzettend leuk boek van Astrid Harrewijn
Na Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) een volwaardige opvolger! Het is onderdeel van een serie van drie boeken, een trilogie dus, al word dat nergens vermeld. Daar heb je vrienden voor is het tweede deel. In deel één stond Noor centraal, in dit tweede deel Joost, en het derde deel is dat Kiki.

Joost is geen superheld, meer een held op sokken.

Ik heb altijd gedacht dat ik niet in staat was om keuzes te maken. Als kind bleef mijn hand al minutenlang weifelend boven de snoeptrommel hangen. De besluiteloosheid over drop versus kauwgombal was nog onschuldig. Het werd pas ingewikkeld toen ik ouder werd en de snoeptrommel een kroeg vol vrouwen was. Blond, brunette, ginger. Blauwe, bruine, groene ogen. Graatmager of een kilootje teveel. Voor mij doen ze allemaal mee. Inmiddels ben ik erachter dat ik heel goed keuzes kan maken, maar het niet wil. Waarom zou ik niet schrijven, graven én lesgeven? Waarom zou ik me moeten beperken tot een graatmagere rossige dame met groene ogen? Waarom zou ik ……

Het verhaal loopt als een trein, en ik heb regelmatig zitten grinniken.
Wat mij persoonlijk stoorde aan Joost, is zijn houding tegenover de eventuele moeder van zijn kinderen.

Eigenlijk wil ik dit niet. Ik had een uitsmijter ham in gedachten. Ik moet meters maken met mijn Romeinse keizer want Miriam zit te wachten, maar ik moet mezelf ook de tijd geven om te wennen aan de moeder van mijn kinderen. Ik ben veertig, ik moet opschieten.

Echt Joost? Vergeet je niet iets? Maar ja het past bij zijn besluiteloosheid en het weigeren om keuzes te maken.
En uiteindelijk heb ik het hem vergeven, die Joost: het leven komt zoals het komt!
En nu wachten op het volgende deel!