De Gave van Katsa door Kristin Cashore | Een Boek ReviewDe Gave van Katsa door Kristin Cashore
Serie: Graceling Realm #1
Gepubliceerd door: Moon gepubliceerd op March 2009
Genre: Fantasy, Young Adult
Also by this author: Verraad in de Dalen, Bitterblauw
Pagina's: 430
ISBN: 9789048801596
Format: Paperback
Bookspot
Goodreads
five-stars

Katsa is sinds haar achtste in staat om een volwassen man met haar blote handen te doden – ze is een Begaafde, een van de weinige mensen die geboren zijn met een Bijzondere Gave.

Als nichtje van de koning zou Katsa normaal gesproken een leven vol luxe en privileges leiden, maar net als de andere Begaafden is ze verplicht haar gave in dienst van de koning te stellen. Al zo lang als ze zich kan herinneren moet ze zijn vuile werk opknappen: afrekenen met vijanden en ongehoorzame burgers. Maar geleidelijk aan groeit Katsa's verzet. Als ze de knappe prins Po ontmoet die haar vertelt over het gruwelijk raadsel dat hij op moet lossen, besluit ze met hem mee te gaan op zijn gevaarlijke tocht. Een tocht die de ware aard van haar Gave onthult, en het verschrikkelijke geheim dat ver weg verborgen is. Een geheim dat alle zeven koninkrijken kan vernietigen...

review

De Gave van Katsa

Wauw, wauw en nog eens wauw!!! Wat een boek!
Wat ben ik blij dat ik deze serie ontdekt heb! (dankjewel Iris )
Al tijden zat ze aan mijn hoofd te zeuren dat ik deze boeken absoluut moest lezen omdat ze zo goed zijn!
Prima, maar … vervolgens zijn ze alleen nog maar als ebook te koop 🙁
Maar niet getreurd, al snel tweedehands zo goed als nieuwe versies gescoord.

Het verhaal wordt vanuit het perspectief van Katsa geschreven, een stoere sterke badass vrouw die als keerzijde van haar stoerheid ook haar onzekere kanten heeft. Vanaf het begin van het verhaal mocht ik haar. Haar onzekerheid over zichzelf komt vooral voort uit haar gave.
Als achtjarige heeft ze ooit per ongeluk iemand gedood,omdat ze zich bedreigd voelde, dat was het moment waarop haat Gave zich openbaarde.

De hovelingen waren achteruitgedeinsd. Van alle kanten was Katsa angstig aangekeken. Iedereen genoot maar al te graag van de kunsten van de koninklijke kok, wiens Gave koken was, of stuurde zijn paarden naar de Begaafde paardendokter aan het hof. Maar een meisje met de Gave om te doden? Dat was andere – en gevaarlijke – koek

Verder heb ik regelmatig zitten lachen, humor zit er zeker in het boek.

Katsa zocht hijgend houvast aan de muur. Mijn Gave geeft me geen reuzenkracht, zei ze. Dat is iets wat jullie niet begrijpen. Jullie denken dat we door één Gave in alle opzichten begaafd zijn.
Ik heb je baksels geproefd en je borduurwerk gezien, dus ik twijfel niet, of er is een groot aantal Gaven aan je voorbijgegaan

Conclusie

Ik vind het een ontzettend gaaf boek!
En dat om meerdere redenen.
Het is goed geschreven en het verhaal loopt vlot.
Katsa is een stoere intelligente vrouw, met een ongelooflijke zachte kant, welke steeds duidelijker word.
Daarnaast vind ik Po en Katsa geweldig samen, hoe hun vriendschap zich ontwikkelt tot veel meer, en ….
Dat dat niet automatisch inhoud dat je trouwt. Stoer!
Niet te geloven dat in deze tijd van powerwoman in Young Adult, met Celaena uit de Throne of Glass serie in mijn gedachten, er niet meer aandacht voor deze serie is!