Jen Minkman

Wie is Jen Minkman?
Ik ben auteur, uitgever, vertaler en marketeer, dus dat is een hoop! Geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, gestudeerd in Den Haag, Salzburg, Brussel en Cambridge, vijftien jaar werkzaam geweest in het onderwijs als docente Engels, decaan en tienercoach, en sinds dit jaar fulltime schrijver en uitgever.

Ik las dat je eerst bij een uitgever hebt gewerkt, welke is dat geweest en wat heb je daar geleerd, en waarvan dacht je dat ga ik anders aanpakken?
Ik heb freelance klussen gedaan voor Storm Publishers, daar heb ik met veel plezier gewerkt. Zelf heb ik een master in communicatie en ik dacht dat er meer uit verkoop te halen viel met de juiste marketinginspanningen, dus toen ik mijn eigen uitgeverij, Dutch Venture Publishing, begon, heb ik daar veel in geinvesteerd.

Hoe kwam je erbij om je eigen uitgeverij te starten , heb je dit door middel van crowdfunding gedaan?
Nee, ik heb een jaar of drie mijn baan in het onderwijs gecombineerd met mijn auteursschap en uitgeverij, en toen ik eenmaal genoeg inkomen had van de laatste twee, heb ik mijn baan op school opgezegd. Ik heb geen leningen afgesloten; het geld wat ik al verdiende met mijn bedrijf heb ik de afgelopen twee jaar geherinvesteerd, waardoor ik meer kon groeien.

Wat wil je met je uitgeverij bereiken, wat is je droom?
Ik wil met mijn uitgeverij bereiken dat ook de minder grote auteurs uit Nederland, Belgie en andere landen hun publiek vinden. Dit doe ik door minder bekende boeken uit het buitenland te halen en te vertalen, maar ook door Nederlandse en Vlaamse auteurs die in eigen beheer hebben gepubliceerd en worstelen met verkoop in reguliere boekwinkels een aanbod te doen. Elk jaar worden er tevens manuscripten naar DVP gestuurd (in de maand april) en ook daar zitten soms echte juweeltjes tussen die ik uitgeef. Last but not least geef ik ook nog verhalenbundels rond een bepaald thema uit, zodat de YA-auteurs die daarin staan met elkaar een product neerzetten dat door YA-fans gewaardeerd wordt vanwege de diverse stijlen en de nieuwe namen die ze daardoor leren kennen!

 

Mijn droom is dat ik dit nog vele jaren kan blijven doen en zo ook de dromen van aspirant-auteurs uit kan laten komen.

 

Hoe kwam je op het idee om onbekende Nederlandse auteurs een kans te geven?
Ik was er zelf ook ooit een. Het is gewoon heel frustrerend om tegen concurrentie uit het buitenland op te moeten boksen omdat veel YA-boeken in de kast van boekhandels vertaalde bestsellers zijn. We zouden trotser moeten zijn op wat we aan talent hebben rondlopen op eigen bodem.

Wat is je criterium om deze auteurs te selecteren?
Ze moeten goede boeken schrijven 🙂 En in mijn fonds passen natuurlijk!

Geef je geen bekende auteurs uit?
Ja, ook wel, maar dat zijn dan vooral auteurs die in het buitenland bekend zijn en hier nog niet. Ik ben bijvoorbeeld van plan om in 2019 een tweetal boeken uit te geven van een Amerikaanse YA-auteur die in 2012-2014 in de VS in hitlijsten stond en ook in Italie, Duitsland en Polen is vertaald, maar nooit in Nederland is uitgekomen. Dat is dus niet perse in ons land al een ‘bekende’ auteur, maar in het buitenland doet ze het goed.
Ook in mijn bundels staan auteurs die al een naam hebben opgebouwd in Nederland en bij de grotere uitgevers zitten. Jennefer Mellink en Chinouk Thijssen bijvoorbeeld; die staan beide in Wonderland.

Maak je alle covers zelf?
Bijna alles heb ik zelf gemaakt, maar soms laat ik een andere coverontwerper iets voor me maken als ik even geen inspiratie heb. De covers van Vanessa Gerrits’ boeken heeft zijzelf trouwens gemaakt!

Je DVP-Street-Team, wat een waanzinnig idee, Dit concept ken ik tot nu toe eigenlijk uit het buitenland, en dan de swag! Wat doet je besluiten om mensen in je streetteam op te nemen?
Enthousiasme, denk ik. Ik heb in eerste instantie mensen uitgenodigd lid te worden die ik al kende van mijn baan als auteur, maar er zijn er ook een hoop bijgekomen die op eigen verzoek zijn toegevoegd de laatste tijd. Met elkaar kunnen we een hoop bereiken, en de swag die ik jullie stuur is als bedankje voor de inspanningen die jullie voor mijn fonds verrichten. Zonder street team zou DVP het een stuk zwaarder hebben 🙂

Promoten op Bol vind je erg belangrijk, tuurlijk ranking is belangrijk. Ranking van boeken schijnt voornamelijk te komen van Bol,com en Amazon, reden om onze recensies ook op Amazon.nl promoten?
Als ik heel eerlijk ben, promoot ik niet zoveel op Bol. Ik wil vooral met mijn titels in boekhandels komen te liggen. Amazon.nl is binnen Nederland een hele kleine speler; bol, Kobo en iTunes zijn vele malen belangrijker voor mij qua inkomsten.

Mij is opgevallen dat veel bloggers hebben nog steeds geen https, een slotje, hebben. Is Google niet belangrijk?
<< deze laat ik even zitten, want daar heb ik me eerlijk gezegd nog nooit mee beziggehouden!

Oké Jen, bedankt voor je tijd. rest mij om je prettige feestdagen te wensen!
En samen met Wonderland moet dat geen probleem zijn!

Dit interview is onderdeel van de Blogtour rond Wonderland.
Hier kan je lezen wat anderen ermee doen.

(#hier een link met informatie en over het
belang van het slotje)