Michael Berg

 

Donderdag 5 oktober was ik aanwezig bij de Proof Party Broertje georganiseerd door uitgeverij The House of Books. Deze werd gehouden bij Overamstel Uitgevers. Het eerste wat je opvalt als je daar binnenstapt is een gigantische boekenkast. Wauw.

 

Proof Party Broertje

Eenmaal binnen werden we meteen verwelkomt met een drankje en zalige pizza’s. Vervolgens ging iedereen naar boven en kon het feest pas echt beginnen. Na een inleidend praatje van de uitgever Tomás Kruijer was het woord aan Isa Maron. Een thrillerschrijfster die er ongelooflijk enthousiast over thrillers, moorden en moordenaars kan vertellen. En als ze een maal over de schaal van het kwaad begint ….

Vervolgens werd Michael Berg geïnterviewd door John Vervoort, recensent van De Standaard en Het Nieuwsblad. Een zeer verhelderend interview, Michael vertelde onder andere dat hij zijn autistische broertje Hugo oorspronkelijk niet als basis had voor Felix, de hoofdpersoon in Broertje.

Qua verschijning en karakter leek de hoofdpersoon Felix in niks op Hugo. Toch moest ik tijdens het schrijven voortdurend aan mijn broer denken, aan de gesprekken die ik met hem voer en hoe moeilijk het is om te achterhalen wat er in zijn hoofd omgaat. Gaandeweg ging Felix steeds een beetje meer op Hugo lijken. Dezelfde stopwoordjes, dezelfde nukkigheid, hetzelfde soort isolement, iemand die onder stolp leeft, onbereikbaar voor zijn omgeving. Toen ik besloten had dat Felix behalve verstandelijk gehandicapt ook autist is, ging zijn personage voor mij pas echt leven. Zijn tekendrift, zijn passie voor Abba, het leven met de klok – acht uur is acht uur – en zijn tic om van alle auto’s de kilometerstanden bij te houden.

Hierna was het tijd voor petje op, een petje af, een quiz gehouden door Michael Berg ( pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen), over de auteur en zijn werk. Deze was bij momenten hilarisch!

Vooruitexemplaren

En toen was het tijd voor het uitreiken van de exclusieve genummerde en gesigneerde vooruitexemplaren. En het overhandigen van het eerste boek, aan een zeer goede vriendin van Michel, Hanca Leppink. Indrukwekkend vond ik dit, het verhaal erachter, deed mij een beetje denken aan Drie vrienden en een huis maar dan echt. Michel werd zelf ook blij verrast met een hardcover van Broertje. Kortom het was een vreselijke leuke avond met een intieme sfeer op een schitterende locatie.