The Light Between Oceans door M.L. Stedman | Een Boek ReviewThe Light Between Oceans, Het licht van de zee door M.L. Stedman
Gepubliceerd door: Boekerij gepubliceerd op September 7th 2016 by Boekerij
Genre: Fiction, Literature
Pagina's: 352
ISBN: 9789022575093
Format: Paperback
Bookspot
Goodreads
four-stars

1926. Tom en Isabel Sherbourne bemannen een afgelegen vuurtoren voor de kust van Australië. Het is een stil en eenzaam leven voor het jonge, ongewenst kinderloze stel. Tot er na een storm in april een roeiboot aanspoelt met twee mensen erin: een dode man en een kleine, springlevende baby, een meisje.

Tom begraaft de man en Isabel ontfermt zich over de baby, met wie ze al snel een sterke band krijgt. Ze haalt Tom over om te doen alsof ze hun eigen dochter is. Maar wanneer ze na twee jaar terugkeren naar het vasteland worden ze geconfronteerd met veel vragen van hun familie en vrienden, en met een wanhopige vrouw op zoek naar haar dochtertje…

Het licht van de zee werd weergaloos verfilmd als The Light Between Oceans, met o.a. Rachel Weisz, Michael Fassbender en Alicia Vikander

review

The Light Between Oceans

Het eerste wat in mij opkomt na het lezen van dit boek is: toeval bestaat niet.
In ieder geval niet in dit boek, een schijnbare toevallige ontmoeting aan boord van een schip als Tom een verkrachting voorkomt. Deze ontmoeting heeft een veel grotere betekenis dan ik in eerste instantie dacht.

Er worden in het verhaal regelmatig tijdsprongen gemaakt.
Het speelt zich af in 1926, als er een boot aanspoelt. En in 1918, als Tom solliciteert als vuurwachter op het eiland Janus Rock.

Personages

Tom is een ex-soldaat die heeft gevochten in de Eerste Wereldoorlog. Hij lijd aan Post Traumatisch Stress Syndroom, die de rust, regelmaat en eenzaamheid nodig heeft om alles op een rijtje te krijgen.

Hij probeert er niet teveel bij stil te staan; hij heeft genoeg mannen gezien die daar vreselijk van in de put raakten en erger. Dus leeft hij zijn leven verder om dat ding heen waarvoor hij geen naam heeft.
Wanneer hij over die jaren droomt, dan is de Tom die alles meemaakt, die Tom die daar staat met bloed aan zijn handen, een jongentje van een jaar of acht.
….
Dan word hij wakker en is hij ergens met alleen maar wind en golven en licht en de ingewikkelde machinerie die de vlam brandende en de lantaarn draaiende houdt. Altijd maar draaien, altijd maar over zijn schouder kijken.
Als het hem maar lukt om ver weg te komen – van mensen, van herinneringen – dan zal de tijd zijn werk doen.

Isabel, ja die heeft zo ook haar problemen, na drie miskramen denkt ze dat haar gebeden verhoord zijn, als er een boot met daarin een baby aanspoelt.

Op zo’n vuurtoreneiland kun je elk verhaal leven dat je jezelf wenst wijs te maken en niemand zal je vertellen dat je ongelijk hebt: de zeemeeuwen niet, de prisma’s niet en de wind niet.

Conclusie

Ik vind het een ontzettend emotioneel verhaal, met veel verdriet.
Het is een verhaal over keuzes, goed of slecht, en over hun gevolgen.
Met toch wel een prachtig, redelijk onverwacht einde.