Ik heb dit boek gratis gekregen in ruil voor een eerlijke review. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek of de content van mijn review niet.


Alleen met de goden door Alex Boogers | Een Boek ReviewAlleen met de goden door Alex Boogers
Gepubliceerd door: Podium gepubliceerd op February 16th 2015)
Genre: Fiction, Literature
Pagina's: 520
ISBN: 9789057597114
Format: Paperback
Bookspot
Goodreads
five-stars

De elfjarige Aaron Bachman ziet op een avond een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt met de alarmdiensten en geeft zichzelf aan.

Zo opent deze overweldigende coming-of-age roman, waarin Alex Boogers als in een ‘eindboek’ al zijn thema’s laat samenvloeien: verstoorde familierelaties, liefde en verlating, vechten om te overleven, schrijven om te groeien. Tegelijk is deze ontroerende, soepele vertelling een zoektocht naar een vader.

Aaron is de zoon van een veroordeelde, met de gevoelige, genuanceerde blik van een kunstenaar, de honger van een schrijver, de woede van een vechter, en de overlevingsdrift van een jongen van de straat.

stickers-Review

Alleen met de goden

Aaron groeit op in een achterbuurt, onder de rook van Pernis. In een buurt vol buitenlanders. Eigenlijk is hij daar de buitenlander.

De Turkse buren riepen elke dag om een man die Allard heette

Het is een indrukwekkend verhaal, over armoede, vechten, alleen zijn, mishandeld worden, vooroordelen en ..

Ik probeer te begrijpen hoe het allemaal verband hield met elkaar : de plek waar je vandaan kwam, de omstandigheden waarin je zat, en de toekomst die je voor jezelf probeerde uit te stippelen. Ik wilde niet dat de omstandigheden waarin ik leefde en de slechte beslissingen die mijn ouders hadden genomen bepaalden wat er van mij terecht zou komen, maar soms viel er weinig aan te doen, in elk geval leek het zinloos. En dat was nog wel het ergste, dat mensen je elke keer het gevoel gaven dat het zinloos was.

Ik heb ontzettend met Aaron te doen. En leef mee met zijn gevechten. Zou het daarom zijn dat ik moeite heb om het boek in één ruk uit te lezen? Omdat ik het gevoel heb om samen met hem in een negatieve spiraal beland te zijn?

En toch, toch gloort er hoop aan de horizon, tussen het trainen en de gevechten maakt hij zijn school af. En vervolgens middels een versneld traject, de Havo en Vwo.

Ik wilde in elk geval niet zwak zijn. Ik ging nooit iets uit de weg en ik wilde de ellende die mij overkwam in zijn gezicht aankijken. Niemand begreep dat elke beslissing die ik nam in de ring, elke beweging die ik uitvoerde, elke gedachte die ik had, alle twijfel die ik toonde, het verschil kon betekenen tussen winst en verlies, tussen leven en dood. De ring was altijd eerlijk en confronterend. En zo wilde ik leven. Ik wilde me nergens achter verschuilen. Ik wilde de klappen opvangen.

Ik vind het een geweldig boek met een even geweldige cover!! De cover vertelt het verhaal, wat een verademing ten op zichte van de meeste covers! Kortom, ik heb genoten en kan het boek van harte aanbevelen.

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden