Ik heb dit boek gratis gekregen in ruil voor een eerlijke review. Dit beïnvloedt mijn mening over het boek of de content van mijn review niet.


Misschien wel niet door Jannah Loontjens | Een Boek ReviewMisschien wel niet door Jannah Loontjens
Gepubliceerd door: Ambo Anthos gepubliceerd op Augustus 2014
Genre: Literature
Pagina's: 208
ISBN: 9789026326523
Format: Paperback
Bookspot
Goodreads
four-stars

Misschien wel niet beschrijft vier dagen uit het leven van
Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend
een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze
leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin
een grote keuzevrijheid, Whatsapp en Facebook het leven
veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken.

Deze dagen uit Mascha’s leven schetsen een hedendaags
beeld waarin velen zich zullen herkennen. Ze beleeft
losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een
goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en
heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze de
strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden.

Misschien wel niet is een uitzonderlijk rijke roman, waarin
niet alleen de lotgevallen van een jonge vrouw worden
beschreven, maar ook de belangrijke thema’s van deze tijd
worden behandeld – een tijd waarin het steeds moeilijker
wordt om te durven kiezen.

stickers-Review

Een herkenbaar verhaal, al vind ik persoonlijk een aantal zaken zwaar overdreven. Maar desalniettemin kon ik me soms in Mascha vinden. Haar onzekerheden over haar moederschap, het op het schoolplein rondkijken en andere moeders veel leuker vinden. En het dagelijkse leven met internet en Facebook .

Het is een zeer vlot lezend boek, eer je het in de gaten hebt is het uit.
In een zucht komt er veel leed langs. De dood speelt een overheersende rol in het boek.

Dood. het woord waarvan de volgorde van de letters omkeerbaar is, maar dat juist het meest onomkeerbare uitdrukt.

Zoals ik al schreef : Voor je het in de gaten hebt is het boek uit. Jammer. Maar dan begint het na te werken. Mascha kan niet kiezen, tussen haar man en haar *minnaar* tussen losbandig en het moederschap. Persoonlijk vind ik Mascha erg egoïstisch. Het lijkt wel of alles alleen om haar en haar verdriet draait. En daar zijn niet alleen haar man, maar ook haar kinderen de dupe van.

Soms lijkt het alsof we allemaal onze moeder binnen in ons dragen. Dag voor dag pelt ze binnenuit, traag maar vasthoudend, laagje voor laagje weg, om uiteindelijk te voorschijn te komen: koekoek, hier ben ik, je moeder. Ik ben het, jij bent het, je bent je eigen moeder of je wilt of niet.

Vreselijk om je moeder te verliezen, maar herpak jezelf! Ik betrapte mezelf erop dat ik dat telkens dacht. Word volwassen en ben ervoor je kinderen! De plotselinge verdwijning van haar moeder toen ze acht was, jeetje natuurlijk heeft dat impact. Maar of dat nu een vrijbrief is?
In ieder geval : Een boek wat me zo aan het denken zet, en me zo bezig houd is voor mij een geslaagd boek!

Deze boekbespreking is mijn bijdrage aan de bloggersleesclub
‘Een perfecte dag voor literatuur‘
Alle bijdragen kan je hier vinden